Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Virtuális világ és utópisztika

2009.07.27

    Minden sci-fi rajongó, de talán még a nem rajongók bizonyos hányada is hallhatott már a cyberpunkról, a “-punk” stílusok legelső képviselőjéről.
    A cyberpunk kifejezés eredetileg Thimothy Leary agyából pattant ki, de akkoriban mégKép csak bizonyos tulajdonságokkal rendelkező személyekre használta a szóösszetételt (Cyberpunk: Az Indiviidum, mint a Valóság kormányosa).
Olyan egyéneket jelölt, akik valamilyen újító, felfedező dolgot vittek véghez, a társadalom olyan tagjai akik előremozdították a fejlődést, pusztán saját kíváncsiságuk és empirikus tapasztalati vágyuk kielégítése érdekében. Ebben az olvasatban cyberpunk volt Prométheusz, aki az örök kárhozatra ítéltetés veszélyének ellenére is ellopta a tüzet az istenektől az emberek számára, vagy Kolombusz Kristóf, a felfedező, de maga Leary is, aki a tudat határtalan erejének kiaknázásán fáradozott különféle legális és nem annyira legális segédeszközök igénybevételével.
A szó lingvisztikai értelemben vett jelentése azonban bizonyos elszigetelt körökön kívül nem igazán férkőzött be eredeti formájában a köztudatba.

    Aztán feltűnt egy író, William Gibson, aki műveivel egy csapásra lefektette a cyberpunk, mint irodalmi műfaj alapjait, Kép megálmodta a virtuális térbe drótozott emberek, az implantok, és a mammutvállalatok uralmának vízióját - ami ki tudja meddig marad vízió a jelenlegi helyzetet figyelembe véve.
    Az eredeti jelentésből összesen annyi maradt meg, hogy a történetek hősei valamilyen nem mindennapi dolgot visznek véghez, ami a képzeletet is felülmúlhatja.
    A cyberpunk stílust egyértelműen meghatározni nem lehet. Bizonyos jellemzőket össze lehet gyűjteni, ami alapján az ember kijelentheti - ez bizony cyberpunk.
    Tehát, ha olyasmiről olvasunk, amelyben egy eltorzult, szuperfogyasztói társadalom hatalmas metropoliszokban nyomorog, az Internet, a virtuális világ rabjaként, testbeültetett mechanikai szerkezetekkel (implantokkal) akkor valószínűleg jó helyen járunk.
    A cyber szó jelentését magyarázhatjuk úgy is, hogy az ember önmaga és a általa teremtett gép közötti fúzióból adódó előnyöket kiaknázva egy új evolúciós lépcsőfokot tesz meg. Ezzel egyidőben pedig létrehozza a végtelen teret önmaga számára.
    A punk szó pedig azt hiszem sokak számára pedig ismerősen csenghet, és fel tudjuk idézni a hatalom ellen lázadó, a közösségi normák nagy részét áthágó szellemet…

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.