Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gothic a zenében

2008.03.17
 

  "Dalolnak, s zeng az édes, enyhe moll: életművészet!"  

   (P. Verlaine: Holdfény)

 

  "Isteni fenség, végső csend, feloldódás, az elviselhetetlen megélése; úgy érzem, ez a lényeg. Az individuum feloldódik, de nem a tömegekben, hanem egy sokkal magasabb állapotban, a világmindenségben.
Ehelyett azonban a szenvedés, a kárhozat, sötét nyomorgás jut a szellemi embernek, mivel magára veszi a világ terheit. Nincsen lehetősége a feloldódásra, csak a szenvedésre. Szenved, mert szenvedtetik.
Ez az apokaliptikus világlátás, amit már említettem, amely tükröződik a zenén. Elsősorban, sőt nyugodtam kijelenthetem, hogy az "alternatív" zenei világban ment végig ez a fejlődés, de ezen belül is csak egy nagyon szűk rétegben, ami sajnálatos, de egyben jó is." (www.gothic.hu)

 Kép


Anthea: "...a belsőleg impulzívabb, érzékenyebb emberek az esetek nagy többségében a zene hatására válnak igazán goth-tá, a zene hallatán tudatosul és kap nevet az az érzés, ami mindig is bennük volt, csak addig nem tudták - vagy nem akarták - megnevezni." (www.ld50.hu "halál" topic)

 

  A zenei váltás, a punkhoz képest, úgy ment végbe, hogy egyre bonyolultabb zenét kezdtek komponálni, a "vidámabb" dúr akkordról áttértek moll hangzásra, a tempót lelassították, s így nyomasztóbb zenei atmoszférát hoztak létre. Az így létrejött dark-goth zenékre általában véve a lassúbb tempó, moll hangnem jellemző, és döntő többségben a mély férfihang vagy a magas, éteri, angyali, női hang. (Kis (2004)

 

Kép


  "Goth and roll", "gothic rock", "industrial", "EBM", "dark wave", "dark ambient", "ethereal", "neofolk", "ritual music", "medieval", "darkfolk", "glam", "doom", "synth pop"... ezek a legsűrűbben emlegetett zenei skatulyák, amelyeket a dark zenével foglalkozók használnak. A kezdetek kezdetén ezek a stílusok még egymástól élesen elkülöníthetően éltek, mára azonban már egyre nehezebb tisztán csak egy stílusba sorolható zenét és együttest találni. A megújulás igényétől vezéreltetve a legmeglepőbb stíluskeveredések jöttek létre.
  "Legtöbbször úgy emlegetik, mint a post punk egyik sarját, ami a 80-as évek elején indult. "Fenyegető nemzettség" a legsötétebb és melankolikusabb vizuális színháza a bandáknak és fekete ruhás követőinek. Hangzásában gót, sejtelmes, bánatos és gyakran eposzi szövegeik erősen személyesek, általában vegyítve virágdíszes költői érzékenységgel, morbiditással, vallási szimbólumokkal, természetfölötti misztikumokkal. Könyörtelenül gyászos és mélabús. Körülbelül ezek a meghatározások találhatók a témában világszerte. A '90-esévekben az új generáció elkezdte ötvözni a stílust industriális zenével, ahol a gépi hangzás nagy szerepet kapott a melankolikus gitár mellett." (Revolution Fanzine)

 Kép

  Sisters of Mercy, Bauhaus, Play Dead, Sex Gang Children, Southern Death Cult, Fields of the Nephilim, Virgin Prunes, Christian Death, Siouxsie and the Banshees, The Mission, The Cure, Joy Division, stb. "Nem könnyű közös jellemzőt találni e zenekarok gondolat- és érzelemvilágára, de azt meg lehet kockáztatni, hogy talán valamennyinél megtaláljuk az erős érzelmi kiszolgáltatottság, kitaszítottság érzésének, illetve a belső félelmeknek, a depressziónak - nem agresszióba forduló - megélését és kifejezését. Mindannyian előszeretettel alkalmazták a fekete színt a színpadon, saját ruházaton, hangszereiken és sminkjeiken is. A szellemi érzékenység, a megsebzettség érzése, a kiszolgáltatottságnak és (ön)pusztításnak a jellegzetes elegye kapott formát általuk a rockzenében."Azok a tárgyak, jelképek (koponyák, koszorúk, koporsók, keresztek, templombelsők, meztelen testek, "kétneműség"), melyeket a zenekarok szívesen alkalmaztak, szövegeik és koncepcióik alapján érthetőek és természetesek. Hogy ezekből csúfondáros jelzőkkel illetett klisék lettek, az inkább néhány bugyuta firkásznak és néhány náluk is bugyutább rajongónak köszönhető, akik nem néztek a jelképek mögé ott, ahol ez indokolt lett volna."(Wanted Magazin)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.