Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Goth Öltözködés

2008.01.18

  A „gothic” szó szubkulturális eredete bizonytalan, a legvalószínűbb párhuzam a középkori sötét gótikával vonható: elmélyült gondolatok jóról, rosszról, életről és halálról, a dekadencia izgalmával fűszerezve. Motívumvilága a 19. századi romantikából ered leginkább: fantasztikum és misztikum, érzékenység és érzelmek, morbid humor és a spleen (világfájdalom) életérzés.

  A dark-goth palettán megtalálhatóak archaikus korok utalásai is, kezdve a kelta és germán kultúráktól (pl. vallási elemek) a viktorianizmusig (pl. Kép öltözködés, kellékek), de Egyiptom jelképei (pl. ankh) és sminktechnikái is ide tartoznak. Eleinte együttesek behatárolására használták a kifejezést, majd az egész zenei irányzatra, végül a teljes szubkultúrára, hiszen a goth beállítottság és zene szinte egymásból fakad.

   A „dark” gyűjtőfogalom, melynek egyik válfaja a goth stílus, és amely a sötét világlátásból, jelképekből, dalszövegekből és az öltözködésben domináns fekete színből ered.

   A fekete szín problematikája, hogy automatikusan a halálhoz kötik az emberek, ami viszont tudat alatti félelmet, tartózkodást generál. Nem volt ez mindig így, például IV. Fülöp udvarában a színes ruha tabunak számított, a nemesség színe a fekete volt, Merész Károly herceg pedig kötelezte az arisztokráciát a sötét színekre, s a gálaruha is csak fekete lehetett. Véleményem szerint ma arról van szó, hogy izolálódni szeretnének a társadalomtól, ki akarnak törni a színesen gomolygó, állandóan változó trendi világból, ahol szinte Bibliaként tekintenek egy-egy magazinban olvasott szezonális divatszín-tippre, ahol kinéznek, ha nem a többségnek akarsz megfelelni (ami individuálisan lehetetlen és felesleges is). Funkcióját tekintve önkifejező és identitás meghatározó, illetve adott közösségi hovatartozást jelez, mely magában hordozza antidivat voltát.

   Tény, hogy a fekete kapcsolatba hozható a halállal (bár ez kultúrafüggő, pl. a keleti kultúrákban a fehér a gyász színe), de a látszólagos érzéketlenség valójában túláradó érzelmességet takar: a gótok többnyire szelíd, magukba forduló, miérteket és hogyanokat kutató, filozofikusKép alkatok. A társadalmi nyomás, a rossz családi viszonyok és a meg nem értettség is lehet a dark szubkultúrához való vonzódás alapja, gyakori a művészi ambíciókkal rendelkező tag, akár több területen is, pl. irodalom, képzőművészet, zene (bár csupán attól, hogy nem értenek meg, még nem vagy művész).

   A feltűnő kinézet nem kritérium a goth szubkultúrában, sőt, főleg a felnőtt tagok szerint pont a túláradó extravagancia vonja el a figyelmet a lényegről, és hiteltelennek titulálják a szaténba, csipkébe és lakkba bebábozódott és szimbólumokkal teleaggatott egyedeket (ők a „goth-wannabes” kategória). Ettől függetlenül ez az egyik központi eleme a goth réteget kiszolgáló boltoknak, melyek egyre jobban kinövik magukat, főleg az online üzletek térnyerése figyelhető meg. Minden eladható: művér-kapszula, koporsó alakú ágy és táska, vámpírfog-cumi, felszerelhető angyalszárnyak, denevér alakú konfetti, becsatolható fekete-fehér műhaj, és persze végeláthatatlan mennyiségű különleges ruha, cipő és kiegészítő.
  A mainstreammel ellentétben itt nincsenek aktuális divatok, a goth repertoárban csak a fekete, bordó és sötétlila színek szerepelnek, kiegészítők terén pedig kizárólag az ezüst szín. Az anyagok sem változnak: szatén, csipke, tüll, bőr vagy lakk – mindig az igényes extravagancia a cél. A nők kihangsúlyozzák nőiességüket, gyakori viselet a fűző és a hosszú szoknya.

   A legmeghatározóbb elemek az állandó közösségépítést biztosító koncertek, táncos és művészeti estek, amelyeken gyakoriak a kiállítások és performance-ek is. Az események között pedig nagyrészt az interneten tartják és építik a kapcsolatot egymással, amelyre hazánkban egy igen népszerű honlap, a www.ld50.hu nyújt lehetőséget: alkalmas fórumozásra, önkifejezésre, kép- és adatfeltöltésre, illetve bárki biztosan számíthat a tagok azonnali segítőkészségére és megértésére, bármilyen kér(d)ését illetően.

"A darkoknak megadatik az a kohéziós élmény, a valahova-tartozás önmagukért való varázsa, amire mindenkinek szüksége van, bár – kétségtelen – ezt a legnehezebb elérni, és kialakítani. "

A legszembetűnőbb és az egyik legmegbízhatóbb jelzője a stílusbeli hovatartozásnak a gótok ruházata. Nemcsak a színvilág miatt, hiszen az meglehetősen homogén jegyeket hordoz. Általában a fekete és a szürke árnyalatainak variációi alkotják a meghatározó a divat színeit. Ebben nem nagyon képzelhető el kompromisszum, hiszen sarkalatos pontja az irányzat meghatározhatóságának. Kivételt képez az az eset, amikor éppen a figyelem felkeltésének eszköze lehet a túlzottan harsány színek viselése. Tulajdonképpen az eredeti punk gyökerekhez való visszakanyarodásként is felfogható az alkalmi „színes tollazat”.

A ruhák stílusa a hétköznapokban a kényelmet és a praktikusságot követi. Ugyanúgy farmer és pulóver alkotja a ruhatár alapjait, mint a szokványos  tiniknél. Ami mégis megkülönbözteti hordozóikat az átlagtól, az a következetesen sötét szín, esetleg valamilyen együttes plakátja a pólón viselve.Kép Elengedhetetlen a bakancs, mint lábbeli. Ebben a hosszú szárú fűzős, úgynevezett military surranó az etalon, gyakran befűzetlenül, vagy eleve fűző nélkül.
Ha azonban valamilyen kiemelt eseményen, fesztiválon vagy felvonuláson kell megjelenni, úgy a gótok is igyekeznek kitenni magukért az öltözködés terén. E szempontból a nők sokkal inkább előnyben vannak, hiszen fantáziájuk és „díszíthetőségük” a férfiaknál sokkal szélesebb teret biztosít számukra a divatban.


A stílus alapirányát a XIX. század divatirányzata szabja meg, persze mai motívumokkal ötvözve. Kedvelt elemek a fodrok, csipkék, hálók, a tüll, a szatén és a fűző. Érdekes módon felfedezhetőek a mai pop irányzat mérsékelt hatásai is, a gót lányok szívesen mutogatják magukat. Ez az átlátszó, vagy rövid felsők, kivillanó melltartók és combfixek formájában nyilvánulhatnak meg.

  A smink egyike a legkarakteresebb alkotóelemeknek a darkok megjelenésében.Evidens a fekete szín, lehetőleg hangsúlyos és vastag vonalakkal kiemelve a szemet, a szemöldököt és az ajkakat.A szemhéj füstösen árnyalt, jellemzően Kép feketével vagy szürkével, de elképzelhető a további harsány színhasználat is. A szemceruzát bátran használják a szem alsó vonalán, de nem feltétlenül csak a szem kontúrjait követve. Gyakori a külső szemzug „cicás”, egyiptomi szobrokról és képekről ismert meghosszabbítása. Nagyobb eseményeken, koncerteken láthatunk A Holló című filmből ismert kifestési módokat is, mint például a szem középső függőleges tengelyének megrajzolása, hasonlóan egy keresztirányú vágáshoz.


 

A szubkultúrákat érintő másik előítélet a tetoválások és testékszerek kötelező megléte. Nem előírás a gótok között ezek viselése, de tény, hogy az elkülönülés roppant hatásos formája. A tetoválások motívumai a darkok által kutatott halállal, lélekkel és az ezekhez kapcsolódó témákkal hozhatóak Kép összefüggésbe. Ilyenek a kereszt, a koponya, a holló, tehát konkrét elemek. Ritkán, vagy egyáltalán nem találkozhatunk nonfiguratív alakokkal. A tetoválás – már csak az öltözködés által preferált hosszú ruhadarabok miatt is – jobbára nincs szem előtt.
Ezzel szemben a testékszer nagyon is alkalmas a közönséges polgárok sokkolására, főleg ha jól látható helyen, leginkább az arcon található. Kedvelt viselési helyek a szemöldök, az orrnyereg, orr, ajak, és az áll. Ezzel szemben a fülben – más testrészekhez viszonyítva – ritkábban hordanak ékszert. Ha mégis, akkor az csöppet sem lehet szokványos. Például a fülcimpán fúrt lyuk kitágítása egy gyűrűvel igen hatásos módja a figyelemfelkeltésnek. A lányoknál szinte kötelező a köldök piercing. Az arcon viselt testékszerek jellemzően nem gömb, hanem kúp, vagy tövis alakúak. Talán ezért is tartanak a hasonló külsejű fiataloktól, hiszen egy tüske az ajak alatt az állban ijesztő is tud lenni.


De nem csak a testben hordott ékszer lehet kiegészítője egy gót öltözéknek. Nagyon is kedvelt például a nyakláncon viselt medál, és a gyűrűk. Az ábrázolások sok motívumot merítenek a keltáktól, és az ókor népeinek (nem csak a gótoknak) jelképeiből. Csak hogy néhány példát említsünk: jellemző a kelta vagy egyéb vallású kereszt, az egyiptomi ankh (életszimbólum), koponyák, a holló, a pók, a hold, és persze a boszorkányhit, vagy a halál Kép szimbólumai. Viselhetnek pentagramot is, bár a sátánizmus jeleinek értelmezett medálokkal csínján kell bánni. A gótok többsége elutasítja a gyanút, hogy sátánista lenne, csupán kutatják a halállal kapcsolatos gondolatokat. A sátánimádat tévhitéről már volt szó a korábbiakban.
Említettem a gyűrűket, mint kedvelt ékszert. A dark kultúra elutasítja az aranyat, szinte csak és kizárólag ezüstöt viselnek. Észrevehetően előtérbe helyezett a nagy méretű gyűrű. Díszítését tekintve itt is a sötét motívumok, vagy az ókori jelképek kerülnek előtérbe. Nagy kultusza van az antik ékszereknek, legyen szó nyakékről, fülönfüggőről, gyűrűről vagy bármi másról. Ez a XIX. század mély tiszteletéből eredeztethető. Igen gyakori látvány a gyűrűpáncél is, amelytől a viselő ujj karomszerűvé válik.

A megjelenés egyik legsokkolóbb példája lehet a Marilyn Manson nevű jelenség. Igazából talán a zenei fejezetnél kellene őt említeni. Ami miatt mégsem ezt teszem, az a tény, hogy Mansont a gótok többsége a legkevésbé sem tartja dark zenésznek. Sokkal meghatározóbb szerep jut nála a népszerűségnek, ezért akár arra is képes, hogy nyilvánosan sátánimádónak vallja magát. Külsejében azonban mégis emlékeztet a dark stílusra, ezért is kapott helyet az öltözködés témakörénél. Szinte mindig sminkeli magát, ajkát élénk vörösre rúzsozza, haját feketére festeti, szemét fekete tussal árnyalja, és gyakran hord morbid színezésű kontaktlencséket. Arca fehérre púderezett.

(www.gothic.hu)

 

Felsorolnék pár gothic fesztivált:

M'era Luna (Németo.)

Whitby Gothic Weekend (Anglia)

Castle Party (Lengyelo.)

Wave-Electro-Gothic Festival (Németo.)

Lumous Gothic Festival (Finno.)

Kagan Kalender (Hollandia)

GOTH STÍLUSOK:

Lolita Divat: 

Gothic Lolita (Gothloli):

 
  A Gothloliknak álltalában az a céljuk, hogy minéljobban hasonlítsanak egy porcelánbabára.Öltözködésük a victoriánus és a rokokó gyermekruháiból merít ihletet. Néha a Viktoriánus Goth egy-egy modernnebb darabját is magukra veszik. Nagy, bonyolult, nehéz szoknyák, temetésre való ruhák , arcuk hófehérre púderezett. Ez rengeteg időbe és pénzbe kerül. A Gothlolik pillantása gyerekes és ártatlan.Szinte mindig rövid, térdfölé érő szoknyákat hordanak. A ruhák színe lehet fekete,  fehér,  fekete és fehér kombinációja, néha piros, pasztellrózsaszín, pasztellkék. Gyakori a fehér kötény, ami bonyolult hímzésű és csipkézett. Sokan hordanak combközépig érő harisnyákat is. A fejdíszek szinte követelményeknek számítanak. Pl.: kicsi derékszögű fejpánt, amit az áll alatt szoktak megkötni, kicsi főkötő a homlok fölött, kis cilinderek,amiket mindig ferdén hordanak a fejükön. Cípőik nagyon gyakran magastalpúak, emelvénycipők. Gyakori a hajviselet a nagy fürtök az arc két vagy egyik oldalán. A haj lehet hosszú, egyenes amit csattokkal díszítenek. Sok Gothloli hord parókát, hogy minélinkább hasonlítsanak a porcelánbabához. A hajszíne fekete vagy barna és annak minden árnyalata lehet. Kevés sminket hordanak. A piros rúzs bármely árnyalata megteszi, fekete szempillák, kis mennyiségű fekete szemkontúr. Érdekes az, hogy nagy noteszeket visznek és elég gyakran koporsó vagy denevér formályú kézitáskákat cipelnek. Egy napernyő a napos napokon szinte törvény. Ezek is - mint általában Gothlolik között minden  - bonyolult kinézetűek. Csipke, fodor minden mennyiségben. Alkalmanként csipkekesztyűket is hordanak. Ha egy Lolita hosszú ruhákat kezd el hordani, erős sminket tesz fel, akkor az már Vizual Kei-nek számít nem pedig Gothic Lolitának. Fontos figyelni a minőségre, mert ahogy a vérbeli Loliták mondják:

 „Az olcsó csipke és fodor nem egyenlő a Lolitával”

Kép Aristocrat
A lolita felnõtt változata, történelmi (középkori középosztáybeli vagy 19. századi elõkelõ) ruhák. Hosszú szoknyát, gatyát vagy a kettõ közti átmenetet, fodros/csipkés hosszujjú blúzt, esetleg fûzõt viselnek. A smink sötétebb, mint a Lolitáé, de nem annyira, mint a nyugati Goth-é (általában). A hangsúly az elegancián és az interszexualitáson van (azaz nem eldönthetõ, melyik nemhez tartozik).
Márkák: Moi-même-Moitié (EGA), Boz Atelier, alice auaa
Alfajai:
* Gothic Aristocrat: fekete fehér vagy teljesen fekete ruhák
* Sweet Aristocrat: pasztell színek, könnyedebb megjelenés
* Erotic Aristocrat: kivágottabb, kicsit többet mutató ruhák
* Madam: az Aristocrat nõiesített változata
 

Kép

 

 

 

Ouji
Ouji-sama vagy Ouji-kei jelentése herceg/herceg-sítlus. A Lolita fiús változata. Viktoriánus fiatal fiúk ruháját másolja, rövid vagy térdnadrág, térdzokni, kalap és korabeli cipõ vagy csizma. Felül fodros, férfias(abb) ing, és/vagy mellény, kabát. Fekete, fehér, kék és burgundi színeket használ eredetileg, de ma már bármilyen más színt is látni. A smink minimális, de a lányok általában erõsebben festik ki magukat. 

 

 

 

 

Kép

 

 

Sweet Lolita (amaloli)
Sok fodor és csipke jellemzõ rá, célja, hogy viselõje minél tündéribb és édesebb legyen. Általában használt színei: pasztellkék, pasztellrózsaszín, krém és piros. Ezeket fehérrel szokás párosítani, de akár feketével is lehet, az is lehet édes. A mintás ruhákat általában virágok, gyümölcsök vagy édes ételek díszítik.
Márkák: Baby, the Stars Shine Bright, Metamophose ~ temps de fille, Angelic Pretty
Alfaja:
* shirololi – tiszta fehér

 

 

Kép

 

 

 

Classic Lolita
Azok, akik hûek maradtak viktoriánus, barokk és rokokó divat inspirálta kinézethez. Komolyabb, felnõttesebb a többi Lolitánál, gyakran használ mélyebb színeket, mint a burgundi vagy barna, de gyakori a piszkos fehér, antik fehér, rózsaszín, kék és fekete. Jellemzõ rá a karcsúbb szabás és a magasított derék. Egyik gyakori változata a fekete-fehér maid, azaz cselédlány kinézet. (Megj.: Az Alice Csodaországban stílusú, kötényes ruhák NEM a Classic Lolitához tartoznak)
Márkák: Innocent World, Mary Magdalene, Victorian Maiden, Juliette et Justine

 

 


Kép

 

 

 

Punk Lolita
Punk elemek (biztosítótû, láncok, rakott szoknya, rövid haj, szakadt anyag) keveredése a Lolitával.
Márkák: A+Lidel, Putumayo, h. NAOTO, Na+H

 

 

 

 

Kép

 

 

 

  Erotic Lolita (erololi)
Azaz az erotikus Lolita. Rövidebb a szoknyát hord, mint a többi Lolita, kilátszó fehérnemûvel (az alsószoknya, fûzõ, harisnyakötõ vagy a középkori fehérnemû). Viktoriánus értelemben erotikus, legfeljebb csak a térdek és a vállak látszanak ki.
Márka: Antique Beast

 

 

 

 

Kép

 

 

 

Wa Lolita
A kimono/yukata és a Lolita keveredése, azaz kimonoszerû a felsõ, s fodros, buggyos szoknya a szokásos térdzoknival és cipellõvel. (a név eredete: régebben Japánt a Harmónia Földjének, azaz a Wa Földjének nevezték.

 

Qi Lolita
Gyakran nem különítik el a Wa Lolitától. A tradicionális japán viselet és a Lolita keveredése.

 

 

Kép

 

 

 

 

 

Pirate Lolita
Kalózos kinézetrõl, kincsesláda-formájú táskáról, kalózsapkáról és a témához illõ mintákról lehet felismerni.
Márka: Baby, the Stars Shine Bright (Alice and the Pirates vonal)

 

 

 

 

  

Victoriánus Gothic:
 Kép

  A tipikus goth stílus, ami a régi, romantikus korokat idézi. A 19. század, annak rémregényei, erkölcsei, és árnyai ihlették. Melankolikus, nosztalgikus lelkek választják ezt a stílust, tüntetve a jelenkor közönye, értéktelensége ellen. Gyakorlatilag a rideg jelent és jövőt temetik. A nyugati országokban gyakori és már-már megszokott, divatos irányzat. A költészet kedvelői Byron, Keats, Shelley, Baudelaire, Wilde, és E. A. Poe köteteket lapoznak.
  Ami a ruhákat illeti, nélkülözhetetlen a hosszú, fekete, harang alakú szoknya, a sötét fűző, a kesztyű. Fontos kiegészítő a rózsafüzér, a legyező, és a csipkenapernyő. 

 

Vampire és Witchcraft Goth:

Kép   A goth stílus különleges ágazatai, a keresztény tanoktól elfordulva az okkultizmusban keresnek menedéket. A hagyományos kereszt és rózsafüzér itt már hiányzik, mind az ékszerek, mind a díszítőelemek közül. Helyettük okkult szimbólumokat, elsősorban pentagrammákat, bizonyos csoportokban fordított pentagrammákat használnak.
 A Vampire stílus a modern vámpírkultuszból nőtte ki magát, követőik gyakorta vámpírszektába tömörülnek. Néhányan még mű- vámpírfogakat is készíttetnek maguknak, olyannyira beleélik magukat a szerepükbe.
Gyakori kiegészítők a lepel, a csuklyás köpeny, láncok, fehérarany vagy ezüst ékszerek. A Witchcraft, vagyis Boszorkány irányzat egyértelműen a mágikus utat választotta. E stílus képviselői pentagrammot, vagy kelta, esetleg egyiptomi szimbólumot hordanak a nyakukban, rózsafüzér és kereszt helyett. Általános a trapézujjú blúz, és a hosszú, sötét szoknya.  
 

CyberGoth:

 Kevés szó esik a gothic stílusról, de cybergothról annyi sem. A Cybergoth egy életstílus, egy szubkultúra, ami a gothic stílusnak egy válfaja. Ez az irányzat Londonból indult el, s most kezd virágozni itthon is.
A Cybergoth stílus zenei arzenálja nagyon tág. Elsősorban a cybergothok electro-indrustriált, EBM-et (Electro Bady Music; ez a punk és a pop zene keveredéséből jött létre, sokan a technohoz hasonlítják, de semmi köze sincs hozzá. Ilyen zenét játszik ma: Ayria, VNV Nation, Neuroticfish, Covenant, Assemblage 23), futurepop-ot (90 évek közepén jött létre, egybeolvasztja az EMB és syntypop elemeit. Ilyen zenét játszanak: Rotersand, VNV Nation, Apoptygma Berzerk, Funker Vogt, Icon of Coil) Hellelectro-t (pl: Sucide Commando), hard techno-t, pouer noise-t és egyéb elektronikus zenéket Kép hallgatnak. A táncparketten fénybotokkal, és UV-vibráló kellékekkel táncolnak.
A Cybergoth-stílust amolyan futurisztikus környezet itatja át, mind a zenéből, de még a ruhákból is ez tűnik ki. Filmekbe illő futurisztikus ruhákat viselnek. Kedveltek az élénk neon színek, pvc-latex ruhák. Ezek a vad-extrém ruhaköltemények nagyon egyediek.
Hatalmas vaskos talpú cipőket, platformot* hordanak. Nagyon kedveltek még a különböző kiegészítők: UV-csövek, világító szögecses karkötők-nyakláncok, hegesztőszemüvegek.
De nem csak a ruhákra és a kiegészítőkre tesznek nagy hangsúlyt, hanem az erős sminkre és a frizurára is. Különböző színes hajak, műhajak-műraszták, egyedi, nem hétköznapi hajviseletek jellemzők.
A Cybergoth-ok gondolatai a jövő körül forognak és ez mutatkozik meg a zenén és az öltözködésen is. A jövő problémái érdeklik őket, már nem annyira a megoldást keresik benne, nem megváltani akarják a világot, valahol egy középutat kínál, arra, hogy hogyan vészeljük át az életet.
Talán a legfurcsább goth ágazat az összes közül. Gyakorlatilag a dark-goth stílus megadta magát a pop és a punk irányzatnak, és így született meg a cybergoth életérzés.

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Ruhák minden mennyiségben

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sracc@freemail.hu

(Sracc, 2012.05.24 15:20)

baruch hashem, hogy nem keveredtem ilyen társaságokba...

7300 Komló Alkotmány utca 34

(Namtar, 2011.09.26 18:41)

Imádom a Goth stílust, egyszerűen gyönyörű.....

._.

(Morixia, 2011.07.06 16:39)

Sziasztok nem rossz az oldal! Egy kicsit viszont zavar, hogy mindenhol csak oldalakról átmásolt szövegek vannak, szerintem kéne rájuk egy kicsi érzelem( azaz saját magunk álltal írt rész)! Én 12 éves korom óta vagyok goth...most 16 leszem :) Volt olyan, hogy egy kicsit besokaltam és azt mondtam nem leszek goth, de majdnem öngyilkos lettem, aztán visszatértem-legalábbis mindenki ezt mondta. Érdekes engem szeretnek gothként, de sok ellenségem is akad. Ezt miképpen védjem ki? Sehogy szval egy jó tanács azoknak akik gothok szeretnének lenni fel a fejjel és soha, de soha ne hagyjátok magatokat befolyásolni! Sok sikert :) Remélem nem haragusztok hogy írtam.

Pár apróság

(Kida, 2011.06.27 15:56)

A cikk nagyon jó! :D ( úgy összességében ) De van egy dolog amit elfelejtett a cikk írója, hogy a goth csak a zenei irányzatokat tekintve tartozik a Dark alfajai közé.
Öltözködést tekintve a gothic-nak semmi, de semmi köze a dark-hoz.
Ha valaki jobban elmélyül a stílus ruha illetve szín világában rájöhet hogy (például) a victorian gothicok is felvesznek rózsaszínt, lilát, vöröset és minden egyéb színt.
A loliták közül egyes egyedül a GOTHIC LOLITA a goth stílus egyik alfaja a többi pedig messze áll tőle. Vannak hasonló jegyek, mint a csipke meg a fűző, de ha az anyám felvesz egy csipke fehérneműt és egy fűzőt hogy úgy "pörgesse fel" az apámat akkor nem lesz egyből Dark azon belül goth és még beljebb haladva erotic loli... -.-'
És még az elején ott van az a kis szócska hogy "világfájdalom"... Jajjj kéérlek szépen emberek!! A Gohic stílus képviselői életvidám önérzetes és igaz hogy egy külön vilégban élő de mégis teljesen kiegyensúlyozott életet élő emberek VAGYUNK!!...
Illetve ... aki tényéleg ilyesfajta "világfájdalomban" él az depressziós és nem goth és ráadásul nem is emo... -.-"

Segítsetek!

(Anna, 2010.04.20 10:28)

Ez az utolsó lehetőségem, kérlek titeket segítsetek. Beteg vagyok, a neve Bordeline személyiségzavar. Vagdosom magam, de nem akarok meghalni. Nem mintha félnék tőle, de úgy érzem még van dolgom. Én csak most ismerkedem a goth stílussal. Ha valakit érdekel a nyavalygásom, írjon!

Morinak

(BloodGoth, 2009.12.28 21:19)

Kedves Mori!
Mivel nem írtál email címet, így kénytelen vagyok ide begépelni a gondolataimat, ami nem kevés. :)
A lényeg tényleg az, hogy csak az nevezheti magát joggal gótnak, aki át is érzi ezt az egész szubkultúrát. Nem a ruha teszi az embert, ahogy mondani szokták. Persze egyesek úgy gondolják, hogy így van. Hogy aki nem jár feketében, mert éppen olyan hangulata van, hogy pl. pirosat vesz fel, az már csak divatból csinálja. "Én nagyobb gót vagyok, mert van 3 pentám, 4 acélbetétesem, 2 hosszú fekete bőrkabátom és egy nap nem volt, amikor valami színeset hordtam volna, mert az nem gótos stb." Akik ilyeneket gondolnak, azok nem gótok. Ők csak majmolják a szubkultot és csak a külsőségekre utaznak. Tetszik nekik, hogy az emberek megbámulják őket, esetleg még félnek is tőlük. Úgy érzik, ha ehhez a szélsőséges csoporthoz tartoznak, akkor a világ a lábuk előtt hever és erősek. Pedig NEM! Csak árnyékuk, azoknak, akiket utánoznak.
Mikrogótok.
Én sem szoktam mindig csak feketében járni. Van amikor világos farmert veszek fel egy egyszerű piros pólóval. Ilyenkor (ha olyan kedvem van) a sminkemmel és egyéb kiegészítőkkel próbálom meg hangsúlyozni a hovatartozásom. Van ilyen. Akiket ismerek gótokat, azok közül is csak nagyon kevés van, aki mindig csak csont feketét visel.
A lényeg, hogy ne hagyd magad! Sosem szabad meginognod! Gót vagy, mégha nem is látszik kívülről. Te érzed azt, amit ők nem. És nem kell túlzásba vinned az öltözködést. Elég egy fekete gatya, valami bakancs, egy fekete vagy egy akármilyen felső és nem kell 20ezer nyakláncot a nyakadba aggatnod, "mert ÉN GÓT VAGYOK".
Én csak egy dolgot szoktam a szememelőtt tartani, mégpedig azt, hogy amikor színes ruha van rajtam, akkor mindig legyen fekete kiegészítő (pl.kesztyű, fekete nyaklánc, öv, szegecses csukló stb.) rajtam.
Hát ennyi. Remélem valamelyest segíteni tudtam neked. Sok sikert! :)

segítség...

(Mori, 2009.12.28 13:11)

hali...nagyon jó a cikk,én most ismerkedek ezzel az egésszel és nagyon szeretem!Imádom a misztikus dolgokat,a temető csendjét/nyugalmát és gothnak érzem magam pedig nem öltözködök úgy és ezért néha piszkálnak is...(nem is vagy ghot ha nem úgy öltözködsz)
Most komolyan,szerintem ez arról szól,hogy az érzés meglegyen benned...vagy nem?

AngyalTemető

(!?!DarkAlyze96!?!, 2009.09.14 21:47)

én is imádom ezt a stílust és azt mondják h kinövöm meg ilyenekT_Tpedig én egy WitchcraftGoth-lány vagyok.annak érzem magam és követem is az öltözködésemmel ezt a stílust!:Dsokan nem tudják mit jelent a pentagramma meg ilyenek és magukra tetováltatják:Sén az ilyeneket csak sajnálni tudom...és XXX-re csak ennyit:ha nem tetszik nem kell nézni!ennyi!akinek tetszik tetszik akinek nem az meg így járt...a temetőkért és a SötétAngyalokért meg rajongok...amim már csak mellék de ez így jó.:Dhát a cikk meg egyszerűen szuper!^^

XXX

(XXX, 2009.09.11 17:09)

Fújjjjjjj.............

Black nails

(Bleeding Angel Tear, 2009.08.08 02:06)

Mindig is imadtam a goth okat mar hoszuu ideje es az egyeduli hej teleg a temeto szamomra ahol meg nyugszom es boldog vagyok

-->-->-->-->

(BloodGoth, 2009.07.13 00:09)


;))

Anyád Falva

(No Name, 2009.06.16 15:22)

Nagyon YOo lett a cikk! Goth (>^.^<)

Egom

(Kaname, 2009.05.27 19:41)

biankja! Te meg idióta... Ne szóld le más ízlését, csak mert te be vagy gyöpösödve és szűk látókörrel vagy "megáldva"..

budapest

(biankja, 2009.03.17 19:59)

elmebetegek vagytok!

titkos

(Darklady, 2009.03.08 18:33)

sziasztok
szuper a cikk
imádom a goth silust
én azt szeretem
a fekete husszu egyenes haj
fehép alapon pisor ruzs éa fekete szem vonalak
és mivel én is magányos vagyok engem is érdekel a dolog