Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Olvasd el

2008.03.16
 GABRIEL GOTHIC SHOP "FIGYELMEZTETÉSE": "Az öltözködés lehet önkifejező eszköz, mint valamely művészeti forma, de ne egy épp divatos stílushoz való tartozást fejezzen ki, hanem egy teljes életfilozófiát.
  A "Gótikus romantika" nem épp a divatba jövő fetish-dark-gothic mozgalom jelmeztára, mint a plazákban most hódító fekete csipkeholmik tömkelege. Van egy szűk réteg, akinek az életformája, életfilozófiája, "stílusa" nem felel meg a közelfogadottnak. Akiket nem elégít ki, hogy bemennek egy bevásárlóközpontba, és megvásárolja az éppen aktuális fekete "dark" ruhát, hanem az uniformizálódás ellen fordulva keresnek fel minket, és csináltatnak hozzájuk illő darabot. Igazából őket szeretnénk "kiszolgálni". Akiknek az öltözködés többet jelent egy szép ruha felhúzásánál, mielőtt lemennének az éppen soron következő "dark-gothic-fetish" partyra."
  A dark/goth megjelenés a középkori gótika öltözék- és szimbólumtárából merít. Színekben a fekete dominál, de a fehér, a sötét vörös, a mélykék, a zöld és a sötét lila is szerepet kap. Anyagok tekintetében a drága kelmék: a bársony, a szatén, a csipke, a selyem, a tüll, és újabban a bőr, a gumi, a latex. Fontos szerephez jutnak a kiegészítők: kereszt, rózsafüzér, szegecsek, láncok, gyöngyök és az ékszerek, lehetőleg mind ezüstből. Kedvelt ruhadarabok a hosszú ujjú, zsabós ingek, a hosszú kabátok, a csizmák, a bakancsok, a hosszú, földig érő szoknyák, a fűzők, a tölcsérujjú felsők. Ebből a készletből válogatják össze a tagok az egyéniségükhöz leginkább illő öltözéket.
  A hölgyek megjelenésére jellemző a vékony, szedett, festett szemöldök, a sápadt bőr, az A-vonalúra vágott, a hosszú, egyenes vagy a rövid, tépett haj, a hosszú, fekete vagy vörös körmök, és az elmaradhatatlan smink. Az urak közül sokaknak szintén hosszú hajuk és sápadt bőrük van, olykor látható rajtuk is körömfestés és/vagy smink. Mindkét nemre jellemző a festett hajszín, a tetoválás, a piercing és a sok ékszer. Ha valaki lát egy ilyen gót csoportot "vonulni", olyan érzése lehet, mintha visszautazott volna az időben.
 A fekete szín használatához a mai közízlés negatív képzeteket kapcsol. Nem mindig volt ez így. A fekete szín használatának történelmi megalapozottsága is van/lehet, főleg, ha a múlttal (a gótikával) ilyen szoros kapcsolatban álló csoportról van szó. IV. Fülöp udvarában sokáig tabu volt a színes ruha, a nemesek csak feketében jártak, és utazót is csak akkor fogadtak, ha az feketét viselt. Merész Károly herceg, pedig egyenesen előírta, hogy az arisztokrácia sötét színekben járjon, és a gálaöltözet csak fekete lehet.            Véleményem szerint a mélylélektani nézet, mely szerint a fekete szín a szorongást, elszigetelődni vágyást és érzelem nélküliséget tükröz, ebben az esetben nem teljesen helyes, - bár a szubkultúra tagjainak esetleges szorongási formáira vonatkozóan nem végeztem vizsgálatokat - az érzelem nélküliség a legkevésbé sem süthető rájuk. Az elhatárolódási vágy már inkább jellemző rájuk, mint azt egy tag megfogalmazta: "A fekete az a szín, ami megvéd a körülötted lévő szimpla, színes és hülye élettől. Olyan, mint egy fal vagy pajzs, ami elválaszt a társadalomtól."
(www.gothic.hu)


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.